Λίγα λόγια σχετικά με τον Αίσωπο με πηγή τη Βικιπαίδεια:
Ο Αίσωπος (Μεσημβρία Ευξείνου Πόντου, 620 π.Χ. - Δελφοί, 560 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μυθοποιός και μυθογράφος. Θεωρείται ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία. Για τη ζωή του δεν υπάρχουν ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες.
Είναι ο διασημότερος από τους αρχαίους μυθοποιούς, αναμφισβήτητος πατέρας του αρχαίου μύθου. Θεωρείται επίσης ο κορυφαίος της λεγόμενης διδακτικής μυθολογίας. Δεν έγραψε κανέναν από τους μύθους αλλά τους διηγούταν προφορικά.
Πρωταγωνιστές στους μύθους του Αισώπου είναι, κατά το πλείστον, ορισμένα ζώα, όπως η αλεπού, ο λύκος, το λιοντάρι, το ελάφι κ.ά. Κυρίως είναι διάλογοι μεταξύ ζώων που μιλούν κι ενεργούν σαν άνθρωποι (τα «φωνήεντα ζώα»), ενώ υπάρχουν και μερικοί με ανθρώπους ή θεούς. Πρόκειται για μικρά οικιακά αφηγήματα, διατυπωμένα με μεγάλη συντομία. Ο χαρακτήρας τους είναι ηθικοδιδακτικός, συμβολικός κι αλληγορικός. Οι Μύθοι αυτοί έχουν ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα κι άφταστη διδακτικότητα. Είναι παρμένοι από τη καθημερινή ζωή και τη φύση. Είχε τη μοναδική ικανότητα να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες, ψυχή και λαλιά, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείς ότι οι μύθοι του ήταν κάποτε η πραγματικότητα και όλα αυτά που διηγείται έχουν συμβεί. Βασικό χαρακτηριστικό των διηγήσεών του ήταν το επιμύθιο, δηλαδή μία σύντομη φράση στο τέλος του μύθου, η οποία κλείνοντας τη διήγηση περιέχει το σχετικό συμπέρασμα. Το επιμύθιο ήταν εύληπτο για τα παιδιά και το λαό.
Βρήκα πριν χρόνια ένας καταπληκτικό βιβλίο με υπέροχη εικονογράφηση και πολύ εντυπωσιακές τρισδιάστατες σελίδες! Ο λόγος γίνεται για το βιβλίο "Οι μύθοι του Αισώπου" από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Αφού ολοκληρώσαμε την ανάγνωσή του, συνεχίσαμε με άλλα βιβλία με μύθους του Αισώπου. Όταν πια είχαμε διαβάσει αρκετούς μύθους τα παιδιά ζωγράφισαν τον αγαπημένο τους με πολλή χαρά!
Επίσης πραγματοποιήσαμε δραστηριότητες μαθηματικών με μετρήσεις ζώων μιας και υπάρχει πληθώρα ζώων στους περισσότερους μύθους του Αισώπου.
Το αφιέρωμα μας ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με την παρακολούθηση της πολύ όμορφης και διδακτικής παράστασης «Τρεις κι ο … Αίσωπος», από την ομάδα «Μικρός Βορράς».
Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου, μετέγραψε σε θεατρικό λόγο για τον Μικρό Βορρά, τέσσερις μύθους: Η Αλεπού και ο Λέλεκας, Καθένας με τη γνώμη του, Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια και το Λιοντάρι και η Ποντικίνα.
Έννοιες όπως η φιλία, η βία, ο ρατσισμός, η αυτοπεποίθηση, το θάρρος της γνώμης και η αξία της εργατικότητας και της προνόησης αναδύονται μέσα από τις ιστορίες κι εξετάζονται μέσα από τους ρόλους που είναι έντονοι, ακραίοι και πολλές φορές σκληροί και που μέσα από τις καταστάσεις και τα βιώματα τους αναπλάθονται, διαμορφώνονται, αλλάζουν και φέρνουν την ανατροπή στις σχέσεις τους με τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Στην παράσταση “Τρεις… κι ο Αίσωπος!”, τρεις ηθοποιοί επί σκηνής μεταμορφώνονται κάθε φορά σε διαφορετικούς χαρακτήρες για να εμψυχώσουν και να αφηγηθούν τους τέσσερις μύθους.
Κάθε μύθος αναπαρίσταται με ένα διαφορετικό είδος θεάτρου (θέατρο φόρμας, μουσικό θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο με μάσκα), προκειμένου να εισάγει τα παιδιά στον πλούτο και την ποικιλία των μέσων με τα οποία μπορεί να λεχθεί μια ιστορία.
Μετά την παρακολούθηση της παράστασης το κάθε παιδί ζωγράφισε τι του άρεσε περισσότερο και κάπως έτσι ολοκληρώσαμε το αφιέρωμα στον Αίσωπο. Φυσικά με κάθε ευκαιρία θα συνεχίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να διαβάζουμε κι άλλους μύθους, μιας και αρέσουν πολύ στα παιδιά!!
♥Ροδή♥