Όπως όλη η προσεγγιση μάθησης της Μοντεσσόρι, οι μαθητές αρχίζουν από το συγκεκριμένο και έπειτα προχωρούν προς το αφηρημένο. Έτσι λοιπόν και στη γεωγραφία το παιδί πρώτα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η γη είναι κυκλική και ότι αποτελείται από γη και νερό, από στεριά και θάλλασα. Στη συνέχεια θα ασχοληθούν με το σχήμα της κάθε ηπείρου, την ονομασία και τη θέση της στο χάρτη.
Η Montessori έδινε έμφαση στη μάθηση ως διαδικασία και πίστευε ότι η γνώση βασίζεται στην αντίληψη του παιδιού για τον κόσμο, γι’ αυτό θεωρούσε ότι ήταν απαραίτητο να εκπαιδευτούν οι αισθήσεις του, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από το παρακάτω παιχνίδι!
Μέσα από την ενασχόληση με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα παιδιά θα ξεκινήσουν να χτίζουν τη γνώση τους για τη γεωγραφία και θα αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση της θέσης τους στον κόσμο.
Πάμε στην πράξη! Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
•τσόχες σε διάφορα χρώματα (γαλάζιο, γκρι, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, ροζ, καφέ, πορτοκαλί, άσπρο)
•κλωστές σε διάφορα χρώματα (γαλάζιο, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, ροζ, καφέ, πορτοκαλί, άσπρο, μαύρο)
•ψαλίδι
•πιστόλι σιλικόνης και ράβδους σιλικόνης
•βέλκρο (χριτσ χρατσ)
•κορδέλα
Αρχικά μετράμε και κόβουμε 2 ίδια κομμάτια από τη γαλάζια τσόχα σε διαστάσεις 50 x 90. Θα χρειαστούμε 2 κομμάτια τσόχας έτσι ώστε να τα ράψουμε μαζί και να έχουμε πιο ανθεκτικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.
Τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και τα διπλώνουμε κατά μήκος. Στρογγυλεύουμε τις άκρες.
Επειτα διπλώνουμε κατά πλάτος ώστε να στρογγυλέψουμε τις άκρες της άλλης πλευράς χρησιμοποιώντας την ήδη κομμένη πλευρά ως πατρόν.
Στο σημείο αυτό πρέπει να έχει δημιουργηθεί στο περίπου η υδρόγειος σφαίρα όπως φαίνεται παρακάτω.
Επόμενο βήμα είναι να ενώσουμε τα δύο κομμάτια τσόχας ράβωντας περιμετρικά είτε με τη ραπτομηχανή είτε με το χέρι.
Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τη γκρι τσόχα για να κόψουμε τις ηπείρους με βάση τα πατρον που σας επισυνάπτω παρακάτω.
Στην Ανταρκτική παρακάτω ενώνουμε τα δύο κομμάτια εκεί που φαίνονται τα γράμματα Α Β για να δημιουργηθεί όλο το πατρόν.
Κολλάμε τις ηπείρους με πιστολάκι σιλικόνης και έτσι δημιουργείται ο παγκόσμιος χάρτης.
Έπειτα, θα δημιουργήσουμε τις αποσπώμενες ηπείρους και πάλι με τη βοήθεια των παραπάνω πατρόν. Θα χρειαστούμε πορτοκαλί τσόχα για τη Βόρεια Αμερική και ροζ για τη Νότια, κόκκινη για την Ευρώπη, κίτρινη για την Ασία, πράσινη για την Αφρική , καφέ για την Αυστραλία και άσπρη για την Ανταρκτική. Για την κάθε ήπειρο θα χρειαστούμε 2 κομμάτια τσόχας κομμένα με βάση το πατρόν, τα οποία θα ενώσουμε ράβοντας τα μεταξύ τους. Προσωπικά τα έραψα στο χέρι με τη ραφή banket stich, η οποία δίνει ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα "κλείνει" καλά τις άκρες.
Μόλις ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, προχωράμε στο επόμενο που είναι η κατασκευή των ονομασιών των ηπείρων. Στην άσπρη τσόχα γράφουμε απαλά με στυλό τις ονομασίες: Ν. Αμερική, Β. Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αυστραλία, Ανταρκτική.
Στη συνέχεια, κεντάμε με μαύρη κλωστή πάνω στα γράμματα ώστε να φαίνονται πιο έντονα και πιο όμορφα. Εναλλακτικά, αν μας δυσκολεύει να κεντήσουμε τα γράμματα, μπορούμε να τα γράψουμε πιο έντονα με το στυλό.
Κολλάμε τις ταμπελίτσες με τις ονομασίες στην κάθε ήπειρο με τη χρήση σιλικόνης.
Τέλος, κολλάμε το βέλκρο (χριτσ χρατσ) στις αποσπώμενες ηπείρους και στην αντίστοιχη γκρι σκιά τους στο χάρτη.
Ο παγκόσμιος χάρτης Μοντεσσόρι είναι έτοιμος!!
Μπορούμε να τον διπλώσουμε σαν κύλινδρο και να κολλήσουμε μια κορδέλα ώστε νε τον κλείνουμε και να τον αποθηκεύουμε όποτε θέλουμε!
Σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσω τα ζωάκια που μπορούμε τα τοποθετούμε πάνω στον χάρτη και να κάνουμε αντιστοίχιση μαθαίνοντας έτσι και το ζωικό βασίλειο της γης!!
Για οτιδήποτε χρειαστείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου στη σελίδα μου στο facebook εδώ, στο λογαριασμό στο instagram εδώ ή με email! Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι Rodidees στο youtube εδώ για να παρακολουθείτε ό,τι ανεβαίνει!!
Καλή επιτυχία σε κάθε προσπάθεια!!
♥Ροδή♥