DIY: Τάισε τον Άγιο Βασίλη! Επιτραπέζιο παιχνίδι μαθηματικών.

07 Δεκεμβρίου 2020 ΚατηγορίαΝηπιαγωγείο
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο:
(4 ψήφοι)
DIY: Τάισε τον Άγιο Βασίλη! Επιτραπέζιο παιχνίδι μαθηματικών.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Δημοσιεύστε το --> Share This on Twitter Share This Link on Facebook

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι κατασκευές κυριαρχούν αυτήν την περίοδο! Τι πιο ωραίο από το να κατασκευάσουμε ένα δημιουργικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό παιχνίδι για τα παιδάκια μας!

Το συγκεκριμένο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να κατακτήσουν μαθηματικές έννοιες, να μάθουν τους αριθμούς, να εξασκηθούν στην πρόσθεση, στην αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό, στη διαίρεση, στα σχήματα ή στα χρώματα, ανάλογα με τις κάρτες και τα μπισκότα που θα φτιάξουμε για να ταΐσουμε τον Άγιο Βασίλη!

Ελάτε να σας δείξω αναλυτικά τι και πως το έφτιαξα!!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

•Ένα κουτί από δημητριακά

•Ένα άσπρο χαρτί Α4 (για τα γένια, το μουστάκι και κάποια σημεία στο σκούφο)

•Επιπλέον άσπρα χαρτιά για να γράψουμε τις πράξεις

•Ένα κόκκινο χαρτί Α4 (για το σκούφο και χείλη)

•Ένα χαρτί στο χρώμα του δέρματος Α4 (για το πρόσωπο και τη μύτη)

•Χαρτιά οποιουδήποτε χρώματος (εγώ διάλεξα πορτοκαλί) για να γράψουμε τους αριθμούς και τις αντίστοιχες κουκίδες

•Ένα χαρτί οποιουδήποτε χρώματος για να κολλήσουμε πάνω το πρόσωπο

•Καφέ χαρτί (για τα μπισκότα – εγώ χρησιμοποίησα craft χαρτί του μέτρου, αυτό που τυλίγουμε τα δέματα)

•Ένα μαύρο μαρκαδόρο

•Ψαλίδι

•Κόλλα στικ

 

Προαιρετικά υλικά:

•2 σελίδες οποιουδήποτε  χρώματος για να καλύψουμε τις πλευρές του κουτιού

•Φύλλα πλαστικοποίησης

•Πλαστικοποιητή

•Ένα μικρό κομμάτι αυτοκόλλητο βέλκρο (χριτσ - χρατσ) για να ανοιγοκλείνει το κουτί

 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή!

Αρχικά σχεδιάζουμε το πρόσωπο και το σκουφί του Άγιου Βασίλη . Αν θέλετε μπορείτε να το εκτυπώσετε απευθείας από το παρακάτω αρχείο, σε χαρτί μεγέθους Α4.

feedsanta01 feedsanta02

Κόβουμε περιμετρικά όλα τα χαρακτηριστικά που σχεδιάσαμε.

Συνθέτουμε το πρόσωπο όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Κάνουμε μια σχισμή στο στόμα του Άγιου Βασίλη και κολλάμε το πρόσωπο σε ένα άλλο χαρτί για να το σταθεροποιήσουμε. Σε αυτό το σημείο μπορούμε, αν θέλουμε να πλαστικοποιήσουμε το χαρτί με το πρόσωπο για μεγαλύτερη αντοχή.

feedsanta03  feedsanta07

Αν θέλουμε τυλίγουμε το κουτί ώστε να κρύψουμε τα σχέδια του.

Κολλάμε το χαρτί με το πρόσωπο πάνω στο κουτί των δημητριακών. Κάνουμε στο σημείο του στόματος μια σχισμή για να τρυπήσει και το κουτί.

feedsanta05  feedsanta06

Σειρά έχουν οι κάρτες και τα μπισκότα! Αν έχετε παιδάκια διαφορετικών ηλικιών, όπως εγώ, μπορείτε να δημιουργήσετε κάρτες και μπισκότα διαφορετικής δυσκολίας.

Για την τρίχρονη κόρη μου έφτιαξα κάρτες με τους αριθμούς 1 έως 6. Δίπλα από κάθε αριθμό σχεδίασα και τον αντίστοιχο αριθμό κουκίδων ώστε να τις μετράει όταν δε μπορεί να αναγνωρίσει κάποιο νούμερο. Μόλις μάθει καλά αυτούς τους αριθμούς θα προσθέσω τους υπόλοιπους από το 7 έως το 10.

Για τα μπισκότα θα χρειαστούμε ένα κυκλικό αντικείμενο (εγώ χρησιμοποίησα ένα ρολό από χαρτί υγείας για να κάνω το περίγραμμα). Αφού σχεδιάσουμε πολλούς κύκλους, τους κόβουμε και σχεδιάζουμε κουκίδες σαν κομμάτια σοκολάτας.

feedsanta10

feedsanta11

feedsanta09

Για την 6χρονη κόρη μου που πάει πρώτη δημοτικού έφτιαξα κάρτες με την πράξη της πρόσθεσης ώστε να αυξήσω τη δυσκολία του παιχνιδιού και να κάνει ταυτόχρονα εξάσκηση.

Σε αυτή την περίπτωση, τα μπισκότα δεν έχουν κουκίδες αλλά αριθμούς, οι οποίοι αποτελούν τα αθροίσματα των πράξεων που γράψαμε στις κάρτες.

feedsanta13

feedsanta12

 

Ανάλογα με αυτό που θέλετε να εξασκηθούν τα παιδιά σας, δημιουργείτε και τις αντίστοιχες κάρτες. Μπορείτε για παράδειγμα να δημιουργήσετε κάρτες με την πράξη της αφαίρεσης, του πολλαπλασιασμού ή της διαίρεσης. Μία άλλη πρόταση είναι κάρτες με σχήματα ή χρώματα για πιο μικρές ηλικίες.

Σε κάθε περίπτωση ανάλογα με τις κάρτες που θα φτιάξουμε, θα δημιουργήσουμε και τα αντίστοιχα μπισκότα!

Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε πλαστικοποιούμε τις κάρτες και τα μπισκότα για μεγαλύτερη αντοχή. Επίσης, αν θέλουμε βάζουμε ένα κομματάκι αυτοκόλλητο βέλκρο στην επάνω πλευρά του κουτιού για να κλείνει καλά. Όταν θέλουμε να αποθηκεύσουμε το παιχνίδι μας, τοποθετούμε όλα τα μπισκότα και τις κάρτες μέσα στο κουτί! 

Μόλις ολοκληρώσαμε το παιχνίδι μας!

feedsanta16

Ο τρόπος εκτέλεσης του παιχνιδιού είναι ο εξής:

Το κάθε παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, τραβά από τη στοίβα των δικών του καρτών και ταΐζει τον Άγιο Βασίλη με τα αντίστοιχο μπισκότο! Νικητής είναι εκείνος που θα ταΐσει όλα τα μπισκότα στον Άγιο Βασίλη. Στο τέλος, για μεγαλύτερη εξάσκηση, μπορούμε να κάνουμε καταμέτρηση και να συγκρίνουμε ποιος τάισε τα περισσότερα μπισκότα στον Άγιο Βασίλη!

feedsanta14

feedsanta15

Είναι πολύ εύκολο και διασκεδαστικό!

Δοκιμάστε το!!

Αν σας αρέσουν οι ιδέες μου μπορείτε να με ακολουθήσετε σε instagram, facebook και στο κανάλι μου στο youtube πάντα ως Rodidees!! 

Καλές δημιουργίες!!

♥Ροδή♥

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ιδέες για το νηπιαγωγείο DIY: Τάισε τον Άγιο Βασίλη! Επιτραπέζιο παιχνίδι μαθηματικών.

Όλο το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία του www.rodidees.gr. Παρακαλώ να μην αναδημοσιεύσετε, τροποποιήσετε ή αντιγράψετε χωρίς τη συγκατάθεση μου. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μου στο rodidees@gmail.com.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μου για να ενημερώνεστε σχετικά με τα νέα της ιστοσελίδας μου!