Τρεις δραστηριότητες για τη σύγκριση ποσοτήτων!

01 Ιουνίου 2015 ΚατηγορίαΝηπιαγωγείο
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο:
(2 ψήφοι)
Τρεις δραστηριότητες για τη σύγκριση ποσοτήτων!

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Δημοσιεύστε το --> Share This on Twitter Share This Link on Facebook

Τρεις προτεινόμενες δραστηριότητες για τη σύγκριση ποσοτήτων, μέσα από τις οποίες τα παιδιά συγκρίνουν και αντιλαμβάνονται τις έννοιες τόσα - όσα και περισσότερα - λιγότερα. Δευτερευόντως, κάνουν καταμέτρηση και αναγνωρίζουν αριθμούς.

 

Η κατασκευή είναι πολύ απλή. Το μόνο που έχετε να φτιάξετε είναι λουλούδια διαφορετικών χρωμάτων σε αριθμό μεγαλύτερο από τα παιδιά της τάξης. Οπότε εάν έχετε είκοσι μαθητές μπορείτε να φτιάξετε εικοσιπέντε λουλούδια κ.ο.κ.

1η δραστηριότητα

Η δραστηριότητα πραγματοποιείται στην παρεούλα. Αρχικά τοποθετούμε τα χάρτινα λουλουδάκια στο πάτωμα μπροστά σε όλη την τάξη και ζητάμε από τα παιδιά να εξετάσουν τις ποσότητες αντιστοιχώντας ένα λουλούδι με κάθε παιδί. Στη συνέχεια τους ζητάμε να κλείσουνε τα μάτια τους και αφαιρούμε ή προσθέτουμε λουλούδια. Όταν ανοίξουν τα μάτια τους, θέτουμε και πάλι την ίδια ερώτηση (είναι τόσα τα λουλούδια όσα είναι και τα παιδιά της τάξης;). Σαφώς η ποσότητα των λουλουδιών έχει αλλάξει και δεν υπάρχει σωστή αντιστοιχία λουλουδιών - παιδιών, οπότε θέτουμε το ερώτημα "είναι περισσότερα ή λιγότερα τα λουλούδια από τα παιδιά;". Τους ζητάμε να μετρήσουν πόσα είναι τα λουλούδια, γράφουμε τον αριθμό σε ένα χαρτί και κλείνουν πάλι τα μάτια τους. Προσθέτουμε ή αφαιρούμε λουλούδια και επαναλαμβάνεται η διαδικασία αντιστοιχίσεων με τη διαφορά ότι τους παροτρύνουμε να μετρήσουν τα λουλούδια και να συγκρίνουν εάν είναι περισσότερα ή λιγότερα από πριν. Η διαδικασία πραγματοποιείται όσες φορές κρίνει ο/η νηπιαγωγός.

2η δραστηριότητα

Στη συνέχεια το παιχνίδι διαφοροποιείται. Καλούμε κάποιο παιδί να δημιουργήσει δύο ομάδες με ίσο αριθμό λουλουδιών, χωρίζοντας τα στη μέση. Επαληθεύουμε όλοι μαζί μετρώντας πόσα λουλούδια υπάρχουν σε κάθε ομάδα και τους ζητάμε να κλείσουν πάλι τα μάτια τους, ώστε να κάνουμε αλλαγές ποσοτήτων προσθέτοντας ή αφαιρώντας λουλούδια από κάποια ομάδα. Η μία ομάδα θα πρέπει πάντα να μένει σταθερή. Όταν ανοίξουν τα μάτια τους, τους θέτουμε τα ερωτήματα "είναι τόσα τα λουλούδια της μιας ομάδας όσα είναι και της άλλης;", "είναι περισσότερα ή λιγότερα;". Για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η δραστηριότητα μπορούμε να ζητήσουμε και την βοήθεια των παιδιών, οπότε κάθε φορά που κλείνουν τα μάτια τους θα σηκώνεται ένα παιδί για να κάνει την προσθαφαίρεση των λουλουδιών. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται πολλές φορές έτσι ώστε να πάρουν μέρος ως "βοηθοί" όλα τα παιδιά.

3η δραστηριότητα

Χρησιμοποιώντας τα ίδια λουλούδια παίζουμε μια παραλλαγή του παιχνιδιού "μουσικές καρέκλες" είτε στη τάξη είτε στην αυλή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Σκορπίζουμε τα λουλούδια στο χώρο και βάζουμε μουσική ή χτυπάμε το ντέφι. Όσο ακούγεται η μουσική τα παιδιά κινούνται στο χώρο αλλά μόλις σταματήσει πρέπει το καθένα να βρει και να κρατήσει από ένα λουλούδι. Τα λουλούδια φυσικά όπως και στις "μουσικές καρέκλες" είναι από την αρχή αλλά και σε κάθε γύρο κατά ένα λιγότερα σε σύγκριση με τα παιδιά με αποτελέσμα να χάνει ένα παιδί κάθε φορά που σταματά η μουσική.

Καλή διασκέδαση!

♥Ροδή♥

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ιδέες για το νηπιαγωγείο Τρεις δραστηριότητες για τη σύγκριση ποσοτήτων!

Όλο το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία του www.rodidees.gr. Παρακαλώ να μην αναδημοσιεύσετε, τροποποιήσετε ή αντιγράψετε χωρίς τη συγκατάθεση μου. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μου στο rodidees@gmail.com.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μου για να ενημερώνεστε σχετικά με τα νέα της ιστοσελίδας μου!