Πρωταπριλιά στο νηπιαγωγείο

01 Απριλίου 2023 ΚατηγορίαΝηπιαγωγείο
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο:
(1 Ψήφος)
Πρωταπριλιά στο νηπιαγωγείο

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Δημοσιεύστε το --> Share This on Twitter Share This Link on Facebook

Καλό μήνα και καλή Πρωταπριλιά!!

 Έφτασε η μέρα που επιτρέπεται να λέμε αθώα ψεματάκια, να κάνουμε πλάκες ώστε να ξεγελάσουμε κάποιον! Προσοχή, λοιπόν, σε αυτά που θα ακούσετε ή θα δείτε σήμερα!!

Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο της Πρωταπριλιάς ξεκίνησε από τους Κέλτες, έναν λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι Κέλτες, λοιπόν ήταν δεινοί ψαράδες. Η περίοδος ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Αυτή την περίοδο όμως, τα ψάρια πιάνονταν πολύ δύσκολα. Όσο καλοί ψαράδες κι αν ήταν οι Κέλτες, δυσκολεύοταν να πιάσουν μια καλή ψαριά οπότε κατέφευγαν σε ψέματα σχετικά με το πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια πέρασε από γενιά σε γενιά και με το πέρασμα του χρόνου έγινε έθιμο.

Κάποια στιγμή αυτή ιδέα ήρθε και στην Ελλάδα και έτσι δημιουργήθηκε το έθιμο της Πρωταπριλιάς όπως το γνωρίζουμε σήμερα, να λέμε δηλαδή μικρά αθώα ψεματάκια ώστε να ξεγελάσουμε κάποιον και να κάνουμε πλάκα! Σε κάποιες περιοχές πιστεύουν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη τη χρονιά!

Συζητώντας το θέμα με τα παιδιά οι αντιδράσεις τους ήταν οι αναμενόμενες: "Μα κυρία, δεν είναι σωστό να λέμε ψέματα!!". Και φυσικά έχουν δίκιο! Έτσι, λοιπόν, ξεκαθαρίσαμε ότι κάτι τέτοιο επιτρέπεται μόνο για σήμερα λόγω του σχετικού εθίμου και ότι γενικά δεν είναι καθόλου σωστό να κοροϊδεύουμε τους άλλους. Διαβάσαμε το γνωστό σε όλους παραμύθι "Πινόκιο" αλλά και τον αγαπημένο μύθο του Αισώπου "Ο ψεύτης βοσκός" ώστε να μάθουμε από τα παθήματα των ηρώων.

 IMG 20230331 125539 3

Τέλος, παίξαμε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με τον Πινόκιο. Το κάθε παιδί έριχνε το ζάρι και έβαζε τον αντίστοιχο αριθμό από τουβλάκια πάνω στη μύτη του Πινόκιο. Το κάθε τουβλάκι αντιστοιχούσε σε ένα ψέμα του Πινόκιο. Η μύτη του όλο και μεγάλωνε καθώς το κάθε παιδί πρόσθετε τα τουβλάκια της ζαριάς του σε εκείνα που είχε τοποθετήσει ο προηγούμενος. Κάποια στιγμή φυσικά έπεφτε ο πύργος από τα τουλάκια καθώς έχαναν την ισσοροπία τους. Τότε επικρατούσαν γέλια και ενθουσιασμός. Έπειτα ξεκινούσαν από την αρχή ώστε να δημιουργήσουν την πιο μεγάλη μύτη!

IMG 20230331 120913β  IMG 20230331 120932

IMG 20230331 121119  IMG 20230331 121346

IMG 20230331 121154

Για την κατασκευή του παιχνιδιού χρειάστηκα μια εκτύπωση του προσώπου του Πινόκιο, την οποία μεγένθυνα σε μέγεθος Α3. Έπειτα, τη χρωμάτισα, την κόλλησα σε χαρτόνι και την έντυσα με διάφανο αυτοκόλλητο για μεγαλύτερη αντοχή. Τα επιπλέον υλικά που χρειαστήκαμε ήταν ξύλινα τουβλάκια και ένα ζάρι! 

IMG 20230331 125837  IMG 20230331 125900

Καλή συνέχεια και προσοχή στα ψεμματάκια σήμερα!

♥Ροδή♥

 

 

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ιδέες για το νηπιαγωγείο Πρωταπριλιά στο νηπιαγωγείο

Όλο το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία του www.rodidees.gr. Παρακαλώ να μην αναδημοσιεύσετε, τροποποιήσετε ή αντιγράψετε χωρίς τη συγκατάθεση μου. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μου στο rodidees@gmail.com.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μου για να ενημερώνεστε σχετικά με τα νέα της ιστοσελίδας μου!