Ποιο είναι το σωστό φτερό;

01 Ιουνίου 2015 ΚατηγορίαΝηπιαγωγείο
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο:
(1 Ψήφος)
Ποιο είναι το σωστό φτερό;

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Δημοσιεύστε το --> Share This on Twitter Share This Link on Facebook

Το παιχνίδι "ποιο είναι το σωστό φτερό" αποτελεί μια δραστηριότητα μαθηματικών που μπορεί να ενταχθεί στις θεματικές ενότητες έντομα, πεταλούδα, άνοιξη. Η μαθησιακή επιδίωξη είναι η αναγνώριση της συμμετρίας ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην ενίσχυση της παρατηρητικότητας. 

 

Για την κατασκευή του θα χρειαστείτε:

χαρτιά διαφόρων χρωμάτων

ψαλίδι

μολύβι

κόλλα

φύλλα πλαστικοποίησης

αυτοκόλλητο χριτς χρατσ (velcro)

Αρχικά σχεδιάστε ένα φτερό πεταλούδας, το οποίο θα αποτελέσει το πατρόν για όλα τα υπόλοιπα. Με βάση το πατρόν κόψτε όσα φτερά επιθυμείτε, ανάλογα με τον αριθμό των πεταλούδων που θέλετε να φτιάξετε. Στη συνέχεια κόψτε διάφορα μικρά σχέδια χρησιμοποιώντας πολύχρωμα χαρτιά και κολλήστε τα στα φτερά προσέχοντας να τοποθετηθούν ακριβώς στο ίδιο σημείο ώστε να είναι συμμετρικά. Φροντίστε τα σχέδια να διαφοροποιούνται αισθητά από πεταλούδα σε πεταλούδα. Έπειτα κόψτε τα χαρτιά που θα αποτελούν τη βάση, πάνω στην οποία θα κολλήσετε την κάθε πεταλούδα. Πάνω σε κάθε χαρτί - βάση κολλήστε ή σχεδιάστε το σώμα της πεταλούδας, το οποίο θα αποτελεί τον άξονα συμμετρίας. Πλαστικοποιήστε τα φτερά και τα χαρτιά - βάσεις. Τοποθετείστε ένα αυτοκόλλητο χριτς - χρατς σε κάθε φτερό και δύο σε κάθε χαρτί - βάση (αριστερά και δεξιά από τον άξονα συμμετρίας).

Αφού έχει προηγηθεί συζήτηση για τη συμμετρία και τον άξονα συμμετρίας παρουσιάστε το παιχνίδι στην ολομέλεια (παρεούλα), δίνοντας τις οδηγίες. Παίξτε το παιχνίδι με τυχαία επιλογή παικτών μπροστά σε όλη την τάξη. Αρχικά εμφανίστε τα χαρτιά- βάσεις, πάνω στα οποία θα υπάρχει μόνο το ένα φτερό από κάθε πεταλούδα και ζητήστε από τα παιδιά να βρουν το άλλο συμμετρικό φτερό. 

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί όσες φορές κρίνει σκόπιμο ο/η νηπιαγωγός έτσι ώστε να συμμετάσχουν όλα τα παιδιά και στη συνέχεια να τοποθετηθεί στη γωνιά των μαθηματικών για περαιτέρω ενασχόληση με αυτό κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων. 

Καλή επιτυχία!

♥Ροδή♥

 

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ιδέες για το νηπιαγωγείο Ποιο είναι το σωστό φτερό;

Όλο το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελεί προσωπική πνευματική ιδιοκτησία του www.rodidees.gr. Παρακαλώ να μην αναδημοσιεύσετε, τροποποιήσετε ή αντιγράψετε χωρίς τη συγκατάθεση μου. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε μαζί μου στο rodidees@gmail.com.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μου για να ενημερώνεστε σχετικά με τα νέα της ιστοσελίδας μου!