Έτσι αισθάνομαι κι εγώ με τα "λαζαράκια", ένα έθιμο παλιό που έχω αγαπήσει γιατί το ζωντάνεψα με τα κορίτσια μου και κάπως έτσι, πολύ απλά και αβίαστα το κάναμε δικό μας, οικογενειακό έθιμο! Είναι πολύ όμορφο να μυήσουμε τα παιδάκια μας στην παράδοση και να τα εμπλέξουμε στη διαδικασία. Εμείς, λοιπόν καθιερώσαμε τα "λαζαράκια" ως ένα έθιμο του σπιτιού μας και ανυπομονούμε κάθε χρόνο για το Σάββατο του Λαζάρου! Μπερδευόμαστε με υλικά, φτιάχνουμε ζυμάρι και πλάθουμε ανθρωπάκια. Όλα αυτά μοιάζουν με παιχνίδι, μέσα από το οποίο όχι μόνο εμπλέκονται τα παιδιά σε μια άκρως βιωματική δραστηριότητα, η οποία τα βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες, να υπολογίσουν υλικά, να ακολουθήσουν κανόνες, να διασκεδάσουν, να νιώσουν ισότιμα μέλη που μπορούν να προσφέρουν αλλά και να βιώσουν με τις αισθήσεις τους το δημιουργημα τους!
Η παράδοση λέει ότι το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες ζύμωναν τα "λαζαράκια". Έδιναν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, με δεμένα χέρια δηλαδή, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.
Η συνταγή που χρησιμοποιώ είναι μια συνταγή για ζύμες γενικά και είναι η εξής:
1 ποτήρι γάλα (χλιαρό)
1 ποτήρι νερό (χλιαρό)
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Στο χλιαρόνερό βάζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη με λίγο από το αλεύρι και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υγρά και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά.
Θα έχουμε μια ζύμη απαλή, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Την τοποθετούμε σε μεγάλο τάπερ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε συνταγή για ζύμη σας αρέσει ή να αναζητήσετε την παραδοσιακή συνταγή για λαζαράκια που υπάρχει στο διαδίκτυο.
Παρακάτω θα σας παρουσιάσω τον τρόπο που στήνουμε τα λαζαράκια αφού έχουμε ετοιμάσει το ζυμαράκι μας.
Αρχικά παίρνουμε λίγο ζυμαράκι, μια χουφτίτσα ας πούμε, και πλάθουμε μία μπάλα.
Πλάθουμε τη μπαλίτσα ώστε να γίνει σα μπαστουνάκι παχουλό.
Κόβουμε ένα κομματάκι από το μπαστουνάκι μας (περίπου το 1/4).
Πλάθουμε το μπαστούνι μας ώστε να δημιουργήσουμε κεφάλι-λαιμό-σώμα.
Με το κομμάτι που κόψαμε δημιουργούμε ένα μακρύ και λεπτό μπαστουνάκι το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να τυλίξουμε το λαζαράκι.
Πρώτα τοποθετούμε το μακρύ μπαστουνάκι στο λαιμό. Τυλίγουμε το λαιμό από μπροστά προς τα πίσω και μετά γυρίζουμε πάλι από μπροστά το λεπτό μπαστουνάκι.
Σταυρώνουμε και ξαναγυρίζουμε από πίσω ώστε να δέσουμε το λαζαράκι, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες!
Κόβουμε με ένα μαχαίρι την κάτω πλευρά από το "λαζαράκι" μας για να δημιουργήσουμε τα πόδια.
Τέλος, διακοσμούμε με σταφίδες και τα λαζαράκια μας είναι έτοιμα για ψήσιμο!
Τα ψήνουμε πάνω - κάτω στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν!
Για ακόμα πιο νόστιμο αποτέλεσμα μπορείτε να τα περιχύσετε με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια!!
Καλά μαγειρέματα!!
♥Ροδή♥