Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψυχοκινητικό παιχνίδι για τη χειμερία νάρκη

25 Ιανουαρίου 2016 ΚατηγορίαΝηπιαγωγείο
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο:
(14 ψήφοι)
Ψυχοκινητικό παιχνίδι για τη χειμερία νάρκη

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Δημοσιεύστε το --> Share This on Twitter Share This Link on Facebook

Ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό παιχνίδι με διαδρομές που μπορεί να υλοποιηθεί ως καταληκτική δραστηριότητα αξιολόγησης μετά την ενασχόληση μας με τη θεματική ενότητα "χειμερία νάρκη".

Πριν την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου ψυχοκινητικού παιχνιδιού θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια σειρά δραστηριοτήτων.

 

Ενδεικτικά κάποιες δραστηριότητες είναι:

→ Ανάγνωση ιστορίας – παραμυθιού για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη

→ Συζήτηση για την ιστορία – παραμύθι, προβληματισμός, διερεύνηση προϋπάρχουσας γνώσης

→ Αναζήτηση πληροφοριών σε βιβλία και στο διαδίκτυο και συζήτηση επί του θέματος

→ Δημιουργία πίνακα αναφοράς με τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και τις τροφές που τρώνε

→ Γλωσσικά παιχνίδια αντιστοίχησης του κάθε ζώου με την ονομασία του

→ Ατομικές και ομαδικές εργασίες κ.τ.λ.

 

Προετοιμασία:

Αφού υλοποιήσουμε κάποιες από τις παραπάνω δραστηριότητες ή οποιεσδήποτε άλλες και πριν την πραγματοποίηση του ψυχοκινητικού παιχνιδιού θα πρέπει να διαμορφώσουμε το χώρο μας (την τάξη ή ακόμα καλύτερα κάποια αίθουσα εκδηλώσεων ή γυμναστικής). Θα πρέπει, λοιπόν, να φτιάξουμε εφτά διαδρομές, κάθε μία από τις οποίες θα καταλήγει στη φωλιά ενός ζώου. Οι διαδρομές μπορεί να είναι φτιαγμένες με χαρτοταινία, με τουβλάκια ή στεφάνια από το υλικό ψυχοκίνησης, με πατημασιές ζώων, με τσουβαλάκια ή με ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Οι φωλιές μπορεί να συμβολίζονται είτε από ένα στεφάνι, είτε από ένα χαρτόκουτο, είτε από μια αυτοσχέδια σκηνή που μπορούμε να φτιάξουμε με φόδρα κολλημένη στο τοίχο (ιδανικά σε γωνίες). Προσωπικά επέλεξα τον τελευταίο τρόπο όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω. Έξω από κάθε φωλιά κολλάμε τη φωτογραφία ενός ζώου και της αντίστοιχης τροφής που καταναλώνει.

xeimerianarkh04  xeimerianarkh09

Τα εφτά ζώα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι η αρκούδα, ο σκαντζόχοιρος, ο σκίουρος, ο βάτραχος, η νυχτερίδα, το φίδι, και η χελώνα.

 

Υλοποίηση:

Τα παιδιά χωρίζονται σε εφτά ομάδες, η κάθε μία από τις οποίες παριστάνει ένα διαφορετικό ζώο. Ανάλογα, λοιπόν από τον αριθμό των παιδιών της τάξης μας μπορούμε να έχουμε 2, 3 ή παραπάνω ζωάκια σε κάθε ομάδα. Έχουμε ήδη ετοιμάσει από πριν κολιέ, βραχιολάκια ή στεφάνια με τη φωτογραφία των ζώων που θα αναπαραστήσουν και το κάθε παιδί ανάλογα με την ομάδα που ανήκει παίρνει από ένα. Οι φωτογραφίες είναι ίδιες με εκείνες που υπάρχουν έξω από τις φωλιές.

xeimerianarkh08

Τα παιδιά πραγματοποιούν τη σωστή διαδρομή (δηλαδή εκείνη που καταλήγει στη φωλιά του καθενός) και όταν φτάσουν στη φωλιά τους πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Ανάλογα με το πόσο μεγάλες ή όχι είναι οι διαδρομές μπορούν τα παιδιά να τις πραγματοποιήσουν παραπάνω από μία φορά μέχρι να πέσουν σε χειμερία νάρκη. Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια ακούγεται ήρεμη χαλαρωτική μουσική.

xeimerianarkh01

xeimerianarkh02  xeimerianarkh03

Όταν η μουσική αλλάξει και γίνει πιο έντονη σηματοδοτείται ο ερχομός της άνοιξης, οπότε τα ζωάκια ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη και αρχίζουν να ψάχνουν για την τροφή τους. Κάθε παιδάκι πρέπει να βρει και να μαζέψει μόνο την τροφή που τρώει το ζώο που υποδύεται. Πιο συγκεκριμένα οι αρκούδες μέλι, οι σκαντζόχοιροι μανιτάρια, οι χελώνες φυτά, τα βατράχια κουνούπια, οι νυχτερίδες πεταλούδες, οι σκίουροι βελανίδια και τα φίδια ποντίκια. Τις εικόνες με την τροφή του κάθε ζώου τις διασκορπίζουμε στο πάτωμα κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης.

xeimerianarkh05  xeimerianarkh06

xeimerianarkh07

Αφού συγκεντρώσουν όλες τις τροφές που τρώνε (υπάρχουν πολλές για το κάθε ζώο) τις τοποθετούνε έξω από τη φωλιά τους. Μαζευόμαστε όλοι μαζί και πηγαίνουμε έξω από την κάθε φωλιά όπου συζητάμε αν βρήκαν τις σωστές τροφές ή όχι. Κάπως έτσι το παιχνίδι ολοκληρώνεται.

Καλή επιτυχία!!!

♥Ροδή♥

Ετικέτες